Viadesk en Toegankelijkheid (Accessibility)

Onderwerpen

• Wat is toegankelijkheid?
  • De Viadesk toegankelijkheidsweergave inschakelen
  • Wat doet de toegankelijkheidsweergave in Viadesk precies?
  • Viadesk als basis voor het inrichten van een toegankelijk platform
  • Wat zijn specifieke Viadesk-platforminstellingen die voldoen aan de WCAG2.1-criteria?

Wat is toegankelijkheid?

Aanpassingen die ervoor zorgen dat mensen met een functiebeperking ook kunnen werken met een programma, website of product worden Toegankelijk, Accessible of Drempelvrij genoemd.

"Maak jezelf én je complete team vertrouwd met de principes van toegankelijkheid en de WCAG2 richtlijnen."

Er is online informatie beschikbaar. Een goed startpunt is wellicht W3 (Engelstalig). Zij bieden een gratis basiscursus webtoegankelijkheid voor auteurs en webontwikkelaars. Er is ook informatie van de Nederlandse Rijksoverheid op de website Digitoegankelijk

De Viadesk toegankelijkheidsweergave inschakelen

Wanneer je een functiebeperking hebt, kan het fijner zijn om het platform in een hoger contrast te laten weergeven.

Dat doe je in Viadesk met de volgende stappen:

1. Account
  2. Voorkeuren wijzigen
  3. Tabblad Toegankelijkheid
  4. Toegankelijkheid aanvinken
  5. Bewaren

Wat doet de toegankelijkheidsmodus in Viadesk precies?

De toegankelijkheidsweergave in Viadesk is vooral bedoeld voor mensen met visuele problemen en mensen met  evenwichtsstoornissen. Het verbetert het contrast, biedt extra ondersteuning voor hulpprogramma’s en vermindert animaties. Hier is een volledige lijst:

• Pagina's in Viadesk worden weergegeven met een zeer hoog contrast (zwart, wit, harde kleuren)
  • Afbeeldingen worden in zwart-wit weergegeven
  • Decoratieve afbeeldingen kunnen worden verwijderd
  • Het is mogelijk om in te zoomen tot 300%
  • De pagina wordt weergegeven over het volledige venster
  • De navigatiebalk wordt vereenvoudigd weergegeven, bijv. zonder logo
  • Gebruikers moeten zelf inzoomen met CTRL/CMD en de + toets.
  • Animaties worden verminderd of verwijderd voor mensen met evenwichtsstoornissen en epilepsie
  • GIF-afbeeldingen zullen echter nog steeds geanimeerd zijn
  • Extra informatie wordt weergegeven voor slechtziende gebruikers en schermlezers. Zo wordt bijvoorbeeld plaatsaanduidende hinttekst als 'dd/mm/jjjj' weergegeven als extra labels, zodat schermlezers deze hints kunnen lezen.
  • De toetsenbordnavigatie is verbeterd en logischer ingedeeld.
  • De tooltips voor gebruikers worden niet weergegeven, maar gaan rechtstreeks naar de profielpagina.
  • Over het algemeen maakt het beter gebruik van de OS toegankelijkheidsinstellingen.

Viadesk als basis voor het inrichten van een toegankelijk platform

Viadesk is door Stichting Accessibility onderzocht, getest en goedgekeurd. Dat is beloond met een certificaat dat 3 jaar geldig is en aangeeft dat de techniek van het platform voldoet aan bepaalde toegankelijkheidsrichtlijnen die volgens de wet nodig zijn om een product officieel drempelvrij te maken.

Als je gebruikt maakt van een platform van Fellow Digitals betekent dit niet automatisch dat het social intranet, dus het platform dat gebruikt wordt binnen de organisatie, volledig toegankelijk is. Zoals eerder beschreven moet het wel op een bepaalde manier zijn ingericht, vormgegeven en geschreven zijn.

Wat zijn specifieke Viadesk-platforminstellingen om te voldoen aan de WCAG2.1-criteria ten behoeve van certificering?

- De TODO-module/-functies voldoen nog niet aan WCAG21 en moeten worden uitgeschakeld.

- Drag & Drop voldoet nog niet aan WCAG21 en moet worden uitgeschakeld op de persoonlijke startpagina

- Nieuwswidgets mogen geen gebruik maken van de Caroussel-optie; in de Artikel-weergave moeten afbeeldingen bij voorkeur aan de rechterkant worden weergegeven.

- Het is aan te raden om een reeks kleuren te leveren in de Setup voor CKeditor, die voldoen aan contrast richtlijnen (zie tip)

- Bij het gebruik van iconen, bijv. bij de snelkoppelingen, dient u ervoor te zorgen dat deze voldoende contrast hebben. (zie tip)

- Wanneer u aangepaste navigatie maakt (b.v. met snelkoppelingenwidget), zorg dan voor een consistente naamgeving.

- Wees voorzichtig op meertalige platforms; de juiste talen moeten worden gespecificeerd voor schermlezers

- Let op met huisstijlen door middel van aangepaste CSS die niet interfereren met de Viadesk toegankelijkheid modus.

- Het is aan te raden om de standaard startpaginasjablonen te gebruiken in Viadesk, om verschuiving in de layouts te voorkomen

- Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van decoratieve afbeeldingen, drukke wallpapers, niet-standaard lettertypes, gecentreerde tekst etc.

- Leer uw team om vanaf het begin en altijd toegankelijke content te creëren.

- Maak een sitemap van uw platform, bijvoorbeeld in een tekstitem, en link vanuit het het menu bovenin naar deze sitemap

- Wees extra voorzichtig bij het gebruik van PDF's op uw platform: deze zijn erg lastig om helemaal toegankelijk te krijgen. Zorg desnoods voor een alternatief, zoals een platte tekst versie.

- In mappen met veranderlijke content die niet altijd toegankelijk is (denk aan een kopie van de netwerk schijf via WEBDAV) moet men in de map vermelden dat de onderliggende content niet is geoptimaliseerd voor toegankelijkheid

- Toegankelijkheid is alleen gegarandeerd voor normale gebruikers. Groepsbeheerders en Webmasters (mensen met beheerdersrechten) kunnen bepaalde setup-/beheerpagina’s en -instellingen tegenkomen die niet 100% voldoen aan de WCAG2.1 richtlijnen, bijv. drag & drop functies.

Voor meer informatie en een stappenplan om zelf toegankelijke content te maken kun je terecht op digitoegankelijk.nl